Dirigent – Bart Van Reyn

Dirigent Bart Van Reyn legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium. Hij is in België voor dit repertoire één van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie.
Recent assisteerde en dirigeerde hij Zemlinsky’s opera Der Zwerg aan de Opéra National de Lorraine in Nancy, Bartok’s opera Blauwbaards Burcht aan de Vlaamse Opera, en dirigeerde hij Bach’s Matthäus-Passion, Brahms’ Requiem, Mendelssohn’s Paulus en een nieuwe productie van Don Giovanni op toernee in België met The Ministry of Operatic Affairs. Hij is een graag geziene gast bij bij tal van topensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, het Vlaams Radio Koor, het Deens Radio Koor, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het SWR Vokalensemble Stuttgart, Collegium Vocale Gent en het Rundfunkchor Berlin.

Bart Van Reyn

Na zijn studies aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Den Haag specialiseerde hij zich in orkestdirectie in de Wiener Meisterkurse en de Accademia Chighiana Siena.

Bepalend voor hem waren muzikale ontmoetingen met Philippe Herreweghe, Frieder Bernius en Sir John Eliot Gardiner.

In 2000 richtte hij Octopus op, een flexibel koor van 32 tot 100 zangers. Dit resulteerde in vruchtbare samenwerkingen met Brussels Philharmonic, deFilharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Belgische Kamerfilharmonie, het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, het Nationaal Orkest van België, Musica Viva Moskou, Capella Augustina Köln en B’Rock.

Zo zijn ze regelmatig te gast in de grote zalen zoals Bozar, deSingel, De Bijloke, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, Koningin Elisabethzaal, Tsjaikovski Conservatorium Moskou, Cité de la Musique Parijs, l’Arsenal Metz en De Doelen Rotterdam.

In 2012 richtte hij Le Concert d’Anvers op. Dit periodeorkest met thuisbasis in Antwerpen focust op repertoire uit 18e en vroege 19e eeuw.

Bart Van Reyn dirigeerde concerten in België, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk.

In 2006-2008 was hij artistiek leider van orkest Musica Rara (Milaan) en dirigeerde hij Dido & Aeneas aan de opera van Basel. Verder werkte hij als repetitor bij de Nederlandse Bachvereniging, RIAS Kammerchor, Vlaams Radio Koor en de orkesten Prima la Musica, Brussels Philharmonic en Capella Augustina Köln.

Hiernaast begeeft hij zich ook geregeld op het terrein van de nieuwe muziek. Zo dirigeerde hij werk van Steve Reich in het bijzijn van de componist. Als zanger van het Kammerchor Stuttgart en I Fagiolini maakte hij verscheidene bekroonde cd-opnamen.

Als assistent-dirigent werkt hij voor de Vlaamse Opera, Theater Basel, de Munt, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci en Opéra National de Lorraine Nancy. Hij assisteerde dirigenten als Andreas Spering, Martyn Brabbins, Michael Hofstetter, Koen Kessels, Reinbert De Leeuw, Antoni Wit, Jos van Veldhoven, Elgar Howarth, Attilio Cremonesi, Christoph Poppen, Leo Hussain, Michel Tabachnik, Yoel Levi, Enrique Barrios, Sîan Edwards, Alexandr Rudin, Etienne Siebens, Ottavio Dantone, Hans-Christoph Rademann, Christian Arming, Martyn Brabbins, Philippe Herreweghe, Masaaki Suzuki en Richard Egarr.

In 2013 was hij artist in residence van het Festival van Vlaanderen Mechelen Hoort Stemmen.