Martin Messe pour double choeur & Parry Songs of Farewell

Martin Messe pour double choeur & Parry Songs of Farewell

Frank Martin – Messe pour double choeur

De Zwitserse componist Frank Martin schreef zijn mis voor dubbelkoor tussen 1922 en 1926. Hoewel of net doordat hij de zoon was van een calvinistisch dominee, voelde hij zich niet zeker genoeg van zijn persoonlijke geloof om zijn mis openbaar te maken. Het stuk bleef daardoor meer dan 40 jaar in de spreekwoordelijke schuif liggen. Later zei Martin erover dat hij het een persoonlijke zaak vond tussen hem en God, het belangrijkste was dat hij het stuk geschreven had, uitvoeren hoefde niet.

De titel kwam echter terecht op een overzichtslijst van zijn werken en werd zo in het begin van de jaren 1960 toevallig ontdekt door een koorleider uit Hamburg die het manuscript opvroeg als studiemateriaal. In 1963 ging het werk eindelijk in première. En daarna was het hek van de dam. Na een uitvoering in 1970 door het koor van de NCRV-omroep in Nederland, waar Martin op dat moment woonde, ging hij akkoord met publicatie.

Martin’s Mis voor dubbelkoor is een prachtig koorwerk en wordt gerekend tot de grootste koorwerken van de twintigste eeuw. Het is  beïnvloed door Bach’s Matthäuspassion, maar ook door de polyfonie en zelfs door Gregoriaanse gezangen. Een hulde aan een lange traditie van koorzang.

Hubert Parry – Songs of Farewell

Songs of Farewell is een cyclus van zes koormotetten van de Britse componist Hubert Parry. Parry componeerde de cyclus gedurende WOI, een periode van persoonlijke wanhoop voor Parry. Niet alleen verloor hij veel studenten, maar ook was Parry als germanofiel erg teleurgesteld dat het zo ver moest komen dat Groot-Brittannië tegen Duitsland ten strijde trok .

Songs of Farewell is gebaseerd op vijf prachtige gedichten van Britse dichters en een tekst uit Psalm 39. De cyclus behoort tot de laatste composities voor zijn dood.

Parry stierf op 7 oktober 1918 en een van de stukken uit Songs of Farewell, “There is an old belief”, werd gezongen op de begrafenis van de componist in St Paul’s Cathedral.

Motet 1 (My soul, there is a country) werd gezongen tijdens de uitvaartdienst van Elizabeth II in Westminster Abbey.

Informatie en tickets

Het concert duurt ongeveer 90 minuten. Er is een pauze voorzien.