Bach Matthäus-Passion

Bach Matthäus-Passion

Johann Sebastian Bach Mattheüspassie BWV 244

Geen enkele componist haalt beter het spirituele in de mens naar boven dan Johann Sebastian Bach. Het is een vaststelling die ontelbare keren gemaakt is, zowel door diepgelovigen als door gepatenteerde atheïsten. Of zijn muziek nu vertolkt wordt in de kerk of in de concertzaal, Bach is universeel en tijdloos geworden, in staat om alle verschillen in geloof, cultuur, afkomst en leeftijd te overbruggen.

De Mattheüspassie is een oratorium, een kerkelijke opera als het ware, over het lijden en sterven van Christus. Bach schreef het oratorium in 1727 en liet het uitvoeren op Goede Vrijdag (oorspronkelijk in twee delen, met het eerste deel op Palmzondag). Het lijkt nu onvoorstelbaar, maar na de dood van Bach raakten zijn werken lange tijd in de vergetelheid. De Mattheüspassie werd pas herontdekt door Felix Mendelssohn in 1829. Vandaag wordt het werk wereldwijd opgevoerd.

Bezinning en verstilling met sublieme koren – de stem van het volk -, voortreffelijke solisten en treffende instrumentale begeleidingen. En véél ontroerend-innige momenten.

Octopus werkt sinds de oprichting door dirigent Bart Van Reyn op projectbasis, en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te veroveren. Het ensemble bestaat uit een mix van gedreven semiprofessionele en professionele zangers, en biedt conservatorium-studenten zang een brug naar een professionele carrière.

Bachs Mattheüspassie blijft, naast een geijkte bezinningsbron, voor kippenvel zorgen. Het wonderlijke Erbarme dich is niet uit de top drie van Klara’s top 100 te krijgen. Enkel omdat het ontroerend mooi is? Ongetwijfeld ook omdat het gaat over verdriet, over tekortschieten.

Uitvoerders

Bart Van Reyn: dirigent

Griet De Geyter: sopraan

Clare Wilkinson: alt

alt Clare Wilkinson

tenor & bariton n.t.b.

Informatie en tickets

Het concert duurt ongeveer 180 minuten. Er is een pauze voorzien.

Zo 31-03-2019 17:00

Abdijkerk, Grimbergen
+32 (0)2 263 03 43

Za 13-04-2019 19:30

Cultuurcentrum, Hasselt
+32 (0)11 22 99 31